Sposób przygotowania:
Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow
Do miski odmierzamy 200g mąki żytniej chlebowej, dodajemy sól, zakwas, orzechy, słonecznik, len, cynamon oraz tyle wody by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję budyniu. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin). Pieczemy godzinę w 180st.
Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin). Pieczemy godzinę w 180st.