dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nastawienie swojego własnego zakwasu i jego fermentacja to zaledwie kilka dni. Już po tygodniu można z niego korzystać i upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Dzisiaj bardzo zdrowa wersja razowa, do tego aromatyzowana cynamonem

Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow

Składniki:

Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow

 

Sposób przygotowania:

Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow
Do miski odmierzamy 200g mąki żytniej chlebowej, dodajemy sól, zakwas, orzechy, słonecznik, len, cynamon oraz tyle wody by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję budyniu. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.

Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin). Pieczemy godzinę w 180st.

Tagi:

lody