oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Świąteczny rosół z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką

Świąteczny rosół z makaronem

Składniki:

Świąteczny rosół z makaronem

 

  • na 500 g wywaru:
  • 170 g kury
  • 15 g cebuli
  • 20 g marchwi
  • 40 g makaronu
  • pół żółtka
  • 15 g cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka

 

  • ciasto na makaron:
  • 1 kg mąki
  • 200 g wody
  • 20 g soli

Sposób przygotowania:

Świąteczny rosół z makaronem
Mąkę przesiać, uformować z niej kopczyk i zrobić w nim wgłębienie, po czym wlać jajko i wodę, dodać sól i ugniatać ciasto tak długo, aż bardzo ścisłe. Następnie podzielić je na kilka kawałków i każdy rozwałkować na grubości 1-1,5 mm, po czym płaty ciasta zawinąć jak roladę i pokroić na pasemka szerokości 3-4 mm. Uzyskany makaron wysuszyć na powietrzu i przechowywać w suchym miejscu. Ugotować rosół z kury, dodając przekrojone na pół marchew i cebulę. Do przecedzonego rosołu wsypać makaron i ugotować. Oddzielnie utrzeć żółtko, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać i wlać do rosołu. Całość popieprzyć, wymieszać i podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Tagi:

makaron ciasto