Sposób przygotowania:
Świąteczny rosół z makaronem
Mąkę przesiać, uformować z niej kopczyk i zrobić w nim wgłębienie, po czym wlać jajko i wodę, dodać sól i ugniatać ciasto tak długo, aż bardzo ścisłe. Następnie podzielić je na kilka kawałków i każdy rozwałkować na grubości 1-1,5 mm, po czym płaty ciasta zawinąć jak roladę i pokroić na pasemka szerokości 3-4 mm. Uzyskany makaron wysuszyć na powietrzu i przechowywać w suchym miejscu. Ugotować rosół z kury, dodając przekrojone na pół marchew i cebulę. Do przecedzonego rosołu wsypać makaron i ugotować. Oddzielnie utrzeć żółtko, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać i wlać do rosołu. Całość popieprzyć, wymieszać i podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.