Sposób przygotowania:
Świąteczny schab z owocem kaki i żurawinami
Mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. W niewielkim naczyniu przygotować marynatę, mieszając ze sobą olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, musztardę, czosnek, paprykę wędzoną, tymianek oraz sól.
Żurawinę umyć i osuszyć. Kaki obrać. W schabie wyciąć kieszeń przez całą długość mięsa. Powkładać równomiernie owoce, koniec spiąć wykałaczką. Mięso dokładnie natrzeć marynatą, aby przykryła cały schab. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny.
Zamarynowany schab przełożyć w rękaw do pieczenia, w środek dodać kilka żurawin, następnie spiąć szczelnie końce foli i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch rękawa nakłuć widelcem i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Przed końcem pieczenia można rozciąć folię, aby uzyskać przyrumienioną skórkę.
Żurawinę umyć i osuszyć. Kaki obrać. W schabie wyciąć kieszeń przez całą długość mięsa. Powkładać równomiernie owoce, koniec spiąć wykałaczką. Mięso dokładnie natrzeć marynatą, aby przykryła cały schab. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny.
Zamarynowany schab przełożyć w rękaw do pieczenia, w środek dodać kilka żurawin, następnie spiąć szczelnie końce foli i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch rękawa nakłuć widelcem i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Przed końcem pieczenia można rozciąć folię, aby uzyskać przyrumienioną skórkę.