Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Świąteczny schab z owocem kaki i żurawinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie ostrej marynaty ze słodkim smakiem żurawin i owocu kaki to strzał w dziesiątkę. Polecam nie tylko na świąteczne obiady.

Świąteczny schab z owocem kaki i żurawinami

Składniki:

Świąteczny schab z owocem kaki i żurawinami

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab z owocem kaki i żurawinami
Mięso umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. W niewielkim naczyniu przygotować marynatę, mieszając ze sobą olej, ocet balsamiczny, sos sojowy, musztardę, czosnek, paprykę wędzoną, tymianek oraz sól.

Żurawinę umyć i osuszyć. Kaki obrać. W schabie wyciąć kieszeń przez całą długość mięsa. Powkładać równomiernie owoce, koniec spiąć wykałaczką. Mięso dokładnie natrzeć marynatą, aby przykryła cały schab. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny.

Zamarynowany schab przełożyć w rękaw do pieczenia, w środek dodać kilka żurawin, następnie spiąć szczelnie końce foli i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch rękawa nakłuć widelcem i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Przed końcem pieczenia można rozciąć folię, aby uzyskać przyrumienioną skórkę.