Sposób przygotowania:
Schab nadziany żurawiną z nutką pomarańczyETAP 1:
Mięso umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikami papierowymi. Następnie bardzo ostrym nożem zrobiłam otwór, a do tego otworu nałożyłam żurawinę suszoną.
2.
Potem mięso ułożyłam w przygotowanym naczyniu ceramicznym i dosyć obficie posypałam przyprawą do dań oraz mielonym czarnym pieprzem.
3.
Następnie mięso polałam melasą z granatu.
4.
Teraz wzięłam naturalny miód i posmarowałam nim mięso. Postem suszony majeranek roztarłam w palcach i posypałam mięso. Wokoło mięsa polałam olejem z pestek winogron. Naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godzin.
5.
Po wyjęciu z lodówki posypałam wokoło żurawiną suszoną oraz podlałam wodą.
6.
Dokładnie umyłam pomarańcza, obrałam ze skóry. Potem pokroiłam na plastry i obłożyłam nim mięso.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę i 20 minut.
8.
Smacznego !