Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Schab nadziany żurawiną z nutką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Schab wygląda bardzo ładnie po przekrojeniu. Tym razem upiekłam go z żurawina suszoną oraz z nutką pomarańczy.

Schab nadziany żurawiną z nutką pomarańczy

Składniki:

Schab nadziany żurawiną z nutką pomarańczy

 

  • Składniki:
  • schab bez kości 1,2 kg
  • woda letnia 1/2 filiżanki
  • żurawina suszona wg uznania

 

  • Marynata:
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • melasa z granatem 3 łyżki
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka
  • majeranek Prymat 2 garście
  • olej z pestek winogron 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Schab nadziany żurawiną z nutką pomarańczy

ETAP 1:

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy
Umyty i osuszony schab nadziany żurawiną suszoną

Mięso umyłam pod bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikami papierowymi. Następnie bardzo ostrym nożem zrobiłam otwór, a do tego otworu nałożyłam żurawinę suszoną.

2.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy
Mięso ułozione w naczyniu ceramicznym posypane pieprzem i przyprawą do dań

Potem mięso ułożyłam w przygotowanym naczyniu ceramicznym i dosyć obficie posypałam przyprawą do dań oraz mielonym czarnym pieprzem.

3.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy
Posypane mięso przyprawą do dań i pieprzem polałam melasą z granatu

Następnie mięso polałam melasą z granatu.

4.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy

Teraz wzięłam naturalny miód i posmarowałam nim mięso. Postem suszony majeranek roztarłam w palcach i posypałam mięso. Wokoło mięsa polałam olejem z pestek winogron. Naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godzin.

5.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy

Po wyjęciu z lodówki posypałam wokoło żurawiną suszoną oraz podlałam wodą.

6.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy

Dokładnie umyłam pomarańcza, obrałam ze skóry. Potem pokroiłam na plastry i obłożyłam nim mięso.

7.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy

Wcześniej nagrzałam piekarnik do temperatury 190 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę i 20 minut.

8.

Schab nadziany  żurawiną z nutką pomarańczy

Smacznego !