SUPERPRZEPIS

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Rolada z żółtego sera zawinięta z mięsem mielonym, dobrze doprawionym i z dużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne lub na zimno jako wędlina na kanapki.

Składniki:

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

PIECZONY SER:

  • 600 g sera żółtego gouda
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu

MIĘSO MIELONE:

Sposób przygotowania:

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

ETAP 1:

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami
Do mięsa dodać usmażoną cebulę i pieczarki.

Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość.

ETAP 2:

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami
Upieczony, roztopiony ser wyjąć z blaszki.

Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180*C na 20 min. Po upieczeniu, wyjąć ostrożnie jeszcze gorący ser i ściągnąć papier.

ETAP 3:

Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami
Na serze rozłożyć doprawione mięso i wyrównać.

Przygotowane mięso rozłożyć na powierzchni upieczonego sera żółtego, zostawiając ok 2 cm pustego miejsca przy jednej z dłuższych krawędzi.  Zwinąć całość w roladę w stronę brzegu bez mięsa. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 45 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco.

Smacznego