Sposób przygotowania:
Sernik z rosąETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem pudrem. Posiekać razem z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki 23 x 33 cm i ułożyć na dnie. Ciasto schłodzić przez ok 30 min i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 15 min.
ETAP 2:
Jajka z żółtkami włożyć do misy miksera i razem z cukrami utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać mleko i olej. Masa serowa będzie w formie płynnej i taką należy wylać na upieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 45 min. Około 10 minut przed końcem należy rozpocząć ubijanie bezy.
ETAP 3:
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Wysunąć ostrożnie blachę z podpieczonym sernikiem i nałożyć na wierzch ubitą bezę. Moją nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wsunąć ponownie sernik do piekarnika i piec przez 20 min. Wyjąć sernik i wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Na bezie po pewnym czasie pojawią się kropelki.
Smacznego