SUPERPRZEPIS

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem Więcej zdjęć (3)

Pyszne, puszyste i cudownie aromatyczne. Posmakują każdemu i o każdej porze roku. Idealnie sprawdzą się też na Święta i jako uroczy prezent.

Składniki:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem

8 sztuk:

  • 110g mąki pszennej
  • 85g cukru
  • 45g maku
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (świeżej lub suszonej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 110 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml oleju

Polewa z białej czekolady:

Sposób przygotowania:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem

Ciasto:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem
Powstała masa jest dość rzadka, ale nie należy dosypywać mąki.

W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia oraz sól, natomiast w drugiej w drugiej - jajko, sok z pomarańczy i olej.

Następnie zawartości obu misek dokładnie połączyć - mieszać jedynie do połączenia się składników.

Wypełnianie papilotek:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Blaszkę przeznaczoną do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem - do 3/4 wysokości papilotek.

Pieczenie:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem
Ciastka piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Następnie ciastka należy wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa:

Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem
Składniki do polewy powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeśli używamy masła - to należy je rozpuścić, natomiast mleko odrobinę podgrzać.
(Inaczej polewa może się zważyć.)

Dodać kawałki czekolady i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby można dodać odrobinę czekolady, mleka, bądź masła.)

Ostudzone muffiny udekorować polewą.


Tagi:

mak muffiny