Sposób przygotowania:
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiemCiasto:
W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia oraz sól, natomiast w drugiej w drugiej - jajko, sok z pomarańczy i olej.
Następnie zawartości obu misek dokładnie połączyć - mieszać jedynie do połączenia się składników.
Wypełnianie papilotek:
Blaszkę przeznaczoną do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem - do 3/4 wysokości papilotek.
Pieczenie:
Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180 stopni) i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Następnie ciastka należy wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
Jeśli używamy masła - to należy je rozpuścić, natomiast mleko odrobinę podgrzać.
(Inaczej polewa może się zważyć.)
Dodać kawałki czekolady i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby można dodać odrobinę czekolady, mleka, bądź masła.)
Ostudzone muffiny udekorować polewą.
SylaUla
Di bloguje
Czekam na efekt, bo są przeeeepyszne!
kontakt1982
Di bloguje
:)