gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Świderki marchwiowo-kalarepowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świderki z warzywami sezonowymi na szybki obiad.

Świderki marchwiowo-kalarepowe.

Składniki:

Świderki marchwiowo-kalarepowe.

 

  • 500g makaronu typu świderki (fusilli),
  • pęczek świeżej marchewki,
  • 2-3 małe najlepiej młode kalarepki,
  • 1 średni por,
  • 3/4szklanki oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Świderki marchwiowo-kalarepowe.
Marchew myjemy i oskrobujemy, kroimy w cienkie słupki. Kalarepkę myjemy i obieramy i również kroimy w cienkie słupki. Białą część pora kroimy w krążki. W głębokiej patelni podsmażamy warzywa na oliwie przez około 5-7minut w zależności od grubości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować i odcedzać łyżką cedzakową bezpośrednio do patelni z warzywami. Podgrzewać przez około 1-2minuty i dokładnie wymieszać świderki z warzywami. Podawać na gorąco. SMACZNEGO