Sposób przygotowania:
Świderki orzechowe
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać żółtka i zimne masło w kawałkach. Posiekać wszystko nożem, następnie rękami zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Brązowy cukier rozpuścić na patelni na małym ogniu, wymieszać z kremem orzechowymi orzechami. Masę wystudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o tych samych wymiarach i grubości 4-5 mm. Na jeden prostokąt rozłożyć równomiernie masę, przykryć drugim prostokątem, delikatnie docisnąć. Prostokąt pokroić na paski o szerokości 1 cm a długości 8 cm. Każdy pasek skręcić i położyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 180-190 stopni.
Z cukru pudru i pomarańczy zrobić gęsty lukier, polukrować zimne świderki i posypać siekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
Brązowy cukier rozpuścić na patelni na małym ogniu, wymieszać z kremem orzechowymi orzechami. Masę wystudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o tych samych wymiarach i grubości 4-5 mm. Na jeden prostokąt rozłożyć równomiernie masę, przykryć drugim prostokątem, delikatnie docisnąć. Prostokąt pokroić na paski o szerokości 1 cm a długości 8 cm. Każdy pasek skręcić i położyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 180-190 stopni.
Z cukru pudru i pomarańczy zrobić gęsty lukier, polukrować zimne świderki i posypać siekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
tamagochi75