misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Świderki orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i aromatyczne ciasteczka z orzeszkami ziemnymi

Świderki orzechowe

Składniki:

Świderki orzechowe

 

 

  • MASA:
  • 60g cukru brązowego
  • 3 łyżki kremu orzechowego
  • 120g posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone)

 

  • LUKIER:
  • sok z pomarańczy
  • cukier puder
  • orzeszki ziemne posiekane (niesolone)

 

 

Sposób przygotowania:

Świderki orzechowe
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać żółtka i zimne masło w kawałkach. Posiekać wszystko nożem, następnie rękami zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.



Brązowy cukier rozpuścić na patelni na małym ogniu, wymieszać z kremem orzechowymi orzechami. Masę wystudzić.



Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o tych samych wymiarach i grubości 4-5 mm. Na jeden prostokąt rozłożyć równomiernie masę, przykryć drugim prostokątem, delikatnie docisnąć. Prostokąt pokroić na paski o szerokości 1 cm a długości 8 cm. Każdy pasek skręcić i położyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 180-190 stopni.



Z cukru pudru i pomarańczy zrobić gęsty lukier, polukrować zimne świderki i posypać siekanymi orzechami.

SMACZNEGO!

Tagi:

ciasto