gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowany makaron z sosem z dodatkiem warzyw i kiełbasy podaję na obiad jako danie główne . Polecam.

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej

Składniki:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej

 

  • 150 gram fasolki szparagowej
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży liść pora
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 gram cukinii
  • słoik sosu meksykańskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 4 kawałki kiełbasy śląskiej

Sposób przygotowania:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej

ETAP 1:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową gotujemy na półtwardo.

Fasolkę obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki (ok.2cm). Przekładamy do garnka, wlewamy wodę (2 szklanki) i gotujemy na półtwardo z dodatkiem kostki rosołowej.

ETAP 2:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażamy przez chwilę.

Paprykę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do głębszej patelni, podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 3:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Do papryki dodajemy por i cukinię i razem podsmażamy.

do papryki dodajemy drobno posiekany por i pokrojoną w kostkę cukinię. Dalej podsmażamy ok. 10 minut.

ETAP 4:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Do podsmażonych warzyw dodajemy fasolkę.

Po tym czasie dodajemy do podsmażonych warzyw fasolę wraz z wywarem. I całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

ETAP 5:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Do warzyw dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę.

Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw. Mieszamy.

ETAP 6:

Świderki w sosie z dodatkiem fasolki szparagowej
Do warzyw i kiełbasy dodajemy sos meksykański. Mieszamy.

Po czym dodajemy sos meksykański i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia.
Makaron, (który wcześniej gotujemy) wykładamy na talerz i polewamy sosem.