Sposób przygotowania:
Świderki w sosie pomidorowym z soczewicą
Makaron razowy typu świderki gotujemy według przepisy=u na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebulę białą obieramy i siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka . Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy marchewkę i wyciśnięty czosnek . Chwilę smażymy . Dodajemy pomidory z puszki -mieszamy lekko ugniatając pomidory . Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku ,pieprzem i papryka słodką w proszku . Dodajemy odrobinę cukru do smaku . Na koniec dodajemy odsączona soczewicę . Jeszcze raz mieszamy i chwile dusimy . Gdy sos jest gotowy dodajemy do niego makaron i mieszamy . Na wierzch dajemy pokrojony szczypior.