Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proponuję wszystkim którzy robią pulpecik w sosie pomidorowym by jeśli zostanie trochę sosu i klopsików zrobili potrawę dnia drugiego.

Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem

 

  • 2 duże lub 4 malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego ( zagęszczany )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • cukier
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • suszony sproszkowany czosnek
  • zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp)
  • 25 dag makaronu świderki
  • parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania)
  • świeże zioła do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem
Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić świderki na wrzątek i gotować ( do miękkości nie al'dente ). Klopsiki pokroić w plasterki. W garnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku przyprawami .Proponowała bym nadanie mu lekko włoskiego posmaku tzn.- pomidorowo-czosnkowo-ziołowego. Makaron odcedzić. Wrzucić do gorącego sosu - wymieszać i zostawić na 30 minut by makaron wchłonął sos. Podgrzać makaron na małym gazie delikatnie mieszając by się nie przypalił i nie rozpadł. Podawać na głębokim talerzu posypując cienko ustruganymi płatkami parmezanu ( jak się nie ma nożyka do serów to doskonale sprawdza sie obieraczka do warzyw) i posypany świeżymi ziołami. * Gotuję makaron do miękkości bo chcę by ,, wypił" sos - a makaron al'dente obklei się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł.
Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem
Przygotować sos z przecieru- śmietanki i przypraw
Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem
Klopsiki rozdrobnić- ja pokroiłam w plasterki
Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem
Ugotowany makaron wymieszałam z sosem i odstawiłam
Świderki z klopsikami, sosem ,parmezanem
Podgrzany makaron posypałam wiórkami parmezanu