Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 938]

Świderki z kurczakiem i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie w przygotowaniu danie na bazie makaronu, z dodatkiem podsmażonego mięsa z piersi kurczaka i czerwonej fasoli.

Świderki z kurczakiem i czerwoną fasolą

Składniki:

Świderki z kurczakiem i czerwoną fasolą

 

  • pierś z kurczaka 1 pojedyncza szt
  • makaron świderki 200 gram
  • cebula 1 mała szt
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 2 łyżki
  • pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Świderki z kurczakiem i czerwoną fasolą
Makaron wrzucamy do wrzącej, posolonej wodzy i gotujemy al dente.

Pokrojonego w kostkę kurczaka oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do kurczaka. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy przecier, pomidory z puszki oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy 5 minut. Na końcu dodajemy makaron i odsączoną fasolę. Podsmażamy razem przez 2-3 minuty, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotowe danie posypujemy parmezanem startym na tarce.