haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Indyk szarpany z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko - pikantny, soczysty i mięciutki. Indyk wyczesany widelcami jest równie pyszny z ziemniakami, jak i z kaszą, ryżem lub batatami, ale wyśmienicie smakuje na kanapce podany z chutneyem. Cudowne danie!

Indyk szarpany z ziemniaczkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Indyk szarpany z ziemniaczkami

 

  • 450 g piersi z indyka
  • 2 cebule
  • 6 łyżek octu
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka.

Sposób przygotowania:

Indyk szarpany z ziemniaczkami
1. Najpierw robię pyszny sosik:

w miseczce mieszam ocet jabłkowy z ostrą papryką chili i miód.

2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju (dosłownie posmarowane dno), indyka myję i osuszam w ręczniku papierowym, doprawiam sola i pieprzem i obsmażam krótko z obu stron. Przekładam na talerz.

3. Ponownie smaruję dno garnka odrobiną oleju i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę (można zamiennie użyć pora). Kiedy cebulka się zeszkli, zalewam ją sosem i gotuję, aż całość trochę odparuje.

4. Do garnka wkładam ponownie mięso, dolewam 1/3 bulionu i duszę około godziny pod przykryciem. W miedzy czasie podlewam stopniowo reszta bulionu.

5. Po wyjęciu indyka z garnka (sos pozostawiamy!), biorę dwa widelce i na talerzu rozszarpuję włókno po włóknie. Kawałki mięsa wrzucam z powrotem do sosu, mieszam i gotowe!
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Piers z indyka obsmażamy krótko z obu stron.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Robimy pyszny sos z octu, miodu i chilli.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Do sosu dodajemy mięso i dusimy około godziny.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
W trakcie duszenia podlewamy mięso bulionem.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Do wyczesania indyka używamy dwóch widelców.
Indyk szarpany z ziemniaczkami
Włókna mięsa wrzucamy ponownie do sosu.