Sposób przygotowania:
Indyk szarpany z ziemniaczkami
1. Najpierw robię pyszny sosik:
w miseczce mieszam ocet jabłkowy z ostrą papryką chili i miód.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju (dosłownie posmarowane dno), indyka myję i osuszam w ręczniku papierowym, doprawiam sola i pieprzem i obsmażam krótko z obu stron. Przekładam na talerz.
3. Ponownie smaruję dno garnka odrobiną oleju i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę (można zamiennie użyć pora). Kiedy cebulka się zeszkli, zalewam ją sosem i gotuję, aż całość trochę odparuje.
4. Do garnka wkładam ponownie mięso, dolewam 1/3 bulionu i duszę około godziny pod przykryciem. W miedzy czasie podlewam stopniowo reszta bulionu.
5. Po wyjęciu indyka z garnka (sos pozostawiamy!), biorę dwa widelce i na talerzu rozszarpuję włókno po włóknie. Kawałki mięsa wrzucam z powrotem do sosu, mieszam i gotowe!
w miseczce mieszam ocet jabłkowy z ostrą papryką chili i miód.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewam odrobinę oleju (dosłownie posmarowane dno), indyka myję i osuszam w ręczniku papierowym, doprawiam sola i pieprzem i obsmażam krótko z obu stron. Przekładam na talerz.
3. Ponownie smaruję dno garnka odrobiną oleju i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę (można zamiennie użyć pora). Kiedy cebulka się zeszkli, zalewam ją sosem i gotuję, aż całość trochę odparuje.
4. Do garnka wkładam ponownie mięso, dolewam 1/3 bulionu i duszę około godziny pod przykryciem. W miedzy czasie podlewam stopniowo reszta bulionu.
5. Po wyjęciu indyka z garnka (sos pozostawiamy!), biorę dwa widelce i na talerzu rozszarpuję włókno po włóknie. Kawałki mięsa wrzucam z powrotem do sosu, mieszam i gotowe!