WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Szynka w sosie z włoszczyzną i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos mięsny z szynki wieprzowej, przygotowany z włoszczyzna czyli z marchewką, pietruszką, selerem i porem. Dodatkowo również z cebulą i czosnkiem.

Szynka w sosie z włoszczyzną i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w sosie z włoszczyzną i czosnkiem

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1,5 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Listek laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 0,5 łyżki kaszy manny
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie z włoszczyzną i czosnkiem

ETAP 1:

Mięso pokroić kawałki. Przyprawić przyprawą do mięsa mielonego i pieprzem ziołowym. Obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem. Wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i przełożyć do mięsa. Dodać obrane warzywa. Zalać wodą. Dodać pozostałe przyprawy i koperek. Zagotować.

Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Dodać śmietanę i kaszę manną. Dusić jeszcze kilkanaście minut. Warzywa wyjąć. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do garnka.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Sos mięsny z włoszczyzną i czosnkiem
Sos mięsny z włoszczyzna po uduszeniu w garnku
Sos mięsny z włoszczyzną i czosnkiem
Obrane warzywa, przyprawy i woda dodane do garnka
Sos mięsny z włoszczyzną i czosnkiem
Podsmażone mięso z cebulą przełożone do garnka
Sos mięsny z włoszczyzną i czosnkiem
Mięso z szynki pokrojone na kawałki i posypane przyprawami

Tagi:

szynka dania