PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis wymyśliłam specjalnie na konkurs i wyszło przepysznie :-)

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem

 

  • ½ opakowania makaronu świderki Mamma Mia!
  • 500g wołowiny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200ml bulionu wołowego
  • 50-100ml śmietanki UHT
  • 2-3 łyżki mąki
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz, naturalna przyprawa uniwersalna
  • parmezan
  • jajka przepiórcze

 

Sposób przygotowania:

Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w plastry, a następnie na małe kotleciki. Oprószamy pieprzem i przyprawą, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy mięso, a następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy składniki sosu – bulion i czerwone wino. Dusimy wszystko razem 10 minut pozwalając, aby sos się zredukował. Na koniec dodajemy mąką rozrobioną ze śmietanką i zabielamy oraz zagęszczamy sos. Na każdą porcję ugotowanego makaronu nakładamy wołowinę z sosem, całość posypujemy świeżo startym parmezanem i wieńczymy ciepłym ugotowanym jajkiem przepiórczym.
Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem
Etap 1 Z wołowiny wykrajamy małe kotleciki.
Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem
Etap 2 Smażymy wołowiną na maśle z olejem, aby się nie paliło.
Świderki z wołowiną w sosie z czerwonym winem
Etap 3