blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Świderki z ziołami i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Makaron do każdego rodzaju zup

Świderki z ziołami i dymką

Składniki:

Świderki z ziołami i dymką

 

  • 40 dag grubego makaronu (najlepiej świderków)
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 kostka (25 dag) tłustego twarogu
  • 5 dag sera pleśniowego (np. typu rokpol, gorgonzola)
  • 2-3 dymki
  • 1-2 ząbki : czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki startego twardego żółtego sera (najlepiej i parmezanu)
  • 2 łyżki ! posiekanych ziół (natki, | bazylii, tymianku, oregano) sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Świderki z ziołami i dymką
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda znów zawrze, zmniejsz płomień i gotuj makaron 5-8 minut. Powinien pozostać lekko twar-dawy (al dente). 2.Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż czosnek i dymki, mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż pokruszony ser pleśniowy i twaróg. Mieszając, podgrzewaj, aż sery całkowicie się stopią. Dolej jogurt. Mocno podgrzej, ale nie gotuj. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż trochę ziół do dekoracji. Resztę wymieszaj z sosem. 3.Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem. Gotowe danie przełóż na ogrzane talerze. Posyp startym serem i odłożonymi wcześniej ziołami.