Sposób przygotowania:
Świderki z ziołami i dymką
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron, zamieszaj. Poczekaj, aż woda znów zawrze, zmniejsz płomień i gotuj makaron 5-8 minut. Powinien pozostać lekko twar-dawy (al dente). 2.Czosnek obierz, posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dymki oczyść, pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Włóż czosnek i dymki, mieszając, usmaż na szklisto. Dołóż pokruszony ser pleśniowy i twaróg. Mieszając, podgrzewaj, aż sery całkowicie się stopią. Dolej jogurt. Mocno podgrzej, ale nie gotuj. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Odłóż trochę ziół do dekoracji. Resztę wymieszaj z sosem. 3.Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem. Gotowe danie przełóż na ogrzane talerze. Posyp startym serem i odłożonymi wcześniej ziołami.