Sposób przygotowania:
Swojska nalewka brzoskwiniowa
Przebrać owoce- brzoskwinie, wyselekcjonować je wybrać te bardziej dojrzałe, wonne i soczyste dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przekroić na połowę, usunąć pestki. Następnie pokroić brzoskwinie na drobne kawałeczki, układać je w dużym słoju lub w gąsiorze warstwami na przemian z cukrem. Dodać miód i całość zalać spirytusem 95%. Nalewkę zamknąć szczelnie i odstawić do ciemnego i ciepłego pomieszczenia, co jakiś czas należy potrząsać nalewkę- nalewka powinna leżakować około 2-3 miesiące. Następnie po upływie tego czasu należy przelać nalewkę i oddzielić od niej owoce, w dalszej kolejności przetrzeć owoce na sicie, mus dodać do nalewki, rozlać do butelek. Im dłużej stoi nalewka tym większych nabiera walorów smakowych oraz ma większą moc. Nalewka smakuje wybornie
msewka
msewka
Agnieszko,czy możesz odpowiedzieć na moje pytanie z marca?
agnieszkalider
Chodziło o sok z cytryny klarowny, i nie dopisała, jednak dodaję a jeśli chodzi o miód to połowę słoiczka 500 g, czyli 250 gram miodu.
Jedzonkos