little_black22

little_black22

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Swojski sos koperkowy może być do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i bardzo prosty sosik!

Swojski sos koperkowy może być do mięsa

Składniki:

Swojski sos koperkowy może być do mięsa

 

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • świeży koperek (może być też zamrożony)
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Swojski sos koperkowy może być do mięsa
Z mąki, masła i bulionu robimy zasmażkę tj. wszystko rozpuszczamy na patelni. Gdy się wymiesza, dodajemy bulion, podgotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Następnie dodajemy mleko, pęczek koperku posiekanego na drobno oraz doprawiamy do smaku.
Dokładnie mieszamy i sosik jest już gotowy do użycia.

Najczęściej stosuje go do pulpecików mięsnych lub do upieczonej ryby.

Polecam!!!

Tagi:

mięsa danie