Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Noworoczny tort szampański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Szampańska "charlotte russe" z owocami i szampańskim kremem bawarskim, słodkie ciasto na ten nowy 2016 rok.

Noworoczny tort szampański

Składniki:

Noworoczny tort szampański

 

Szampański krem bawarski

Sposób przygotowania:

Noworoczny tort szampański
Do rondelka wlej całe wino musujące i dodaj do niego cukier i skórkę otartą z cytryny, całość pogotuj przez 5 min.

W oddzielnej miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką i mąką ziemniaczaną, tak powstałą zawiesinę wlej do gotującego się szampana a po zagotowaniu dodaj namoczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Kiedy całość ostygnie dodaj ubitą śmietankę (36%) i delikatnie wymieszaj.

Dno i brzegi tortownicy wyłóż biszkoptami lekko namoczonymi w szampanie, na nie wyłóż porcję kremu, brzoskwinie i kolejną warstwę biszkoptów, wierzch pokryj resztą kremu i brzoskwiniami, całość odstaw do schłodzenia.

Gotowe ciasto udekoruj bitą śmietaną, owocami i czekoladą.

Tagi:

tort