Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Krem szampański

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Specjalny sylwestrowy deser przygotowany na bazie szampana z dodatkiem pomarańczy i nutką kardamonu.

Krem szampański

Składniki:

Krem szampański

 

Sposób przygotowania:

Krem szampański
Do rondelka wlej wino musujące, dodaj skórkę pomarańczową i kardamon, całość gotuj do momentu aż wino zredukuje się o połowę.

Do metalowej miski wbij jajka i lekko je rozbij, miskę umieść nad wrzącą wodą a do jajek dodaj cukier, żelatynę i sok z pomarańczy, całość ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści cienkim strumieniem wlewaj płynne masło a kiedy krem zgęstnieje dolej gorące wino.

Wszystko razem ubijaj jeszcze przez 5min, po tym czasie misę z kremem przełóż do zimnej wody. Schłodzoną masę przelej do kieliszków a po stężeniu udekoruj bitą śmietana.