ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najłatwiejsza, najprostsza, mało pracochłonna i mało składnikowa szarlotka. Jabłka zmiksowane w rozdrabniaczu są idealne do nadzienia.

Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi

 

 

  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • mąka krupczatka 1/2 szklanki,
  • kasza manna 2 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • palma 1/2 kostki i 3/4 kostki,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi
Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko łyżką dobrze wymieszać.

Tortownica 22 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (keksówka do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm. Na dno foremek wysypać połowę suchej masy wygładzić wierzch i rozłożyć 1/2 kostki zimnej palmy.

Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych pokroić i w rozdrabniaczu je zmiksować na pulpę, wsypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, wyłożyć na pierwszą część masy suchej. Nie ugniatać tylko delikatnie wierzch wygładzić łyżką.

Na jabłka wsypać resztę masy suchej, rozłożyć 3/4 kostki palmy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut. Mocno wystudzić w foremkach i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi
Palma na pierwszej części masy suchej dobrze nawilży ciasto.
Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi
Jabłka z rozdrabniacza są o konsystencji pulpy.
Sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi
Palma na wierzchu masy suchej zrobi chrupiącą skórkę.