cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotkę sypaną zrobiłam po raz pierwszy: ten przepis jest bajecznie prosty, nie może się nie udać! Ciasta na szarlotkę nie trzeba zagniatać ani wyrabiać. Koniecznie spróbójcie, jeśli sypanej szarlotki dotąd nie próbowaliście :)

Szarlotka sypana

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • 3 duże jabłka

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana

Przygotowanie składników suchych

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana: składniki suche mieszamy razem.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części (najlepiej rozsyp je do osobnych szklanek).

Przygotowanie pozostałych składników

Szarlotka sypana
Jabłka na sypaną szarlotę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zimne masło również zetrzyj na tarce.

Układanie warstw ciasta w formie

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana: układanie wartsw w formie do pieczenia.

Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno), a boki wysmaruj masłem.

Na spód wysyp pierwszą część suchych składników, wyłóż połowę startych jabłek i posyp przyprawą do szarlotki.

Wysyp drugą część suchych składników, drugą część jabłek oraz przyprawę.

Wysyp ostatnią część suchych składników, a na nie zetrzyj masło.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.