Sposób przygotowania:
Szarlotka sypanaPrzygotowanie składników suchych

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części (najlepiej rozsyp je do osobnych szklanek).
Przygotowanie pozostałych składników

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Zimne masło również zetrzyj na tarce.
Układanie warstw ciasta w formie

Formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno), a boki wysmaruj masłem.
Na spód wysyp pierwszą część suchych składników, wyłóż połowę startych jabłek i posyp przyprawą do szarlotki.
Wysyp drugą część suchych składników, drugą część jabłek oraz przyprawę.
Wysyp ostatnią część suchych składników, a na nie zetrzyj masło.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.