kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne ciasto. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy. Później dzielimy na 3 równe części.

Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Lekko odciskamy z soku i dzielimy na 3 części.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy 1 szklankę sypkich produktów, wyrównujemy i przekładamy na nią 1 część startych jabłek, wyrównujemy. Robimy tak aż zużyjemy wszystkie składniki.

Rozgrzewamy piekarnik. Masło kroimy na małe części i przekładamy na ciasto w blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Szarlotka sypana
Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.
Szarlotka sypana
Do tortownicy wsypujemy 1 warstwę sypkich produktów.
Szarlotka sypana
Następnie umieszczamy starte na tarce jabłka - 1 część.
Szarlotka sypana
Na samym końcu układamy pokrojone na małe kawałki masło.