Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i cukier. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, żeby wszystkie składniki dokładnie przemieszały się.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem, boki również. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 część suchych składników ciasta. Na nie wykładamy połowę jabłek z cynamonem. Następnie wysypujemy następną część suchych składników. Ponownie wykładamy jabłka z cynamonem i przykrywamy je ostatnią częścią suchych składników ciasta. Na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach masło, które wcześniej włożyliśmy na 30 minut do zamrażarki.
Tortownicę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 60 minut. Po ostudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem, boki również. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 część suchych składników ciasta. Na nie wykładamy połowę jabłek z cynamonem. Następnie wysypujemy następną część suchych składników. Ponownie wykładamy jabłka z cynamonem i przykrywamy je ostatnią częścią suchych składników ciasta. Na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach masło, które wcześniej włożyliśmy na 30 minut do zamrażarki.
Tortownicę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 60 minut. Po ostudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.