100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Syrop z owoców czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesień i zima to sezon zmniejszonej odporności. Różnice temperatur między dniem a nocą, między pomieszczeniami a dworem... Krótki dzień, połowa przedszkola z katarem i kaszlem... Na pomoc przychodzą nam zapasy z końcówki lata.

Syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

Syrop z owoców czarnego bzu

 

  • 3 szklanki owoców czarnego bzu (lub suszonych)

 

 

 

 

 

  • 1,5 szklanki wody (jeśli używamy suszonych owoców) lub jedna szklanka (jeśli używamy świeżych)

 

Sposób przygotowania:

Syrop z owoców czarnego bzu

ETAP 1:

Wszystkie składniki (poza miodem i sokiem z cytryny) gotujemy przez 15 min na niewielkim ogniu. Przykrywamy zostawiamy przez noc.

Następnego dnia przecedzamy i wyciskamy maksymalnie sok z owoców.

Dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie.

Przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.