Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szakszuka to świetny przepis do modyfikacji pod własne smaki. Podstawą tego dania są pomidory oraz jajka. Wszystkie inne dodatki możemy dowolnie zmieniać. Dodatkowym atutem tej potrawy jest to, że jest to danie jednogarnkowe.

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie

Składniki:

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie

 

  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 0,5 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 kiełbaska chorizo
  • 3 jajka
  • kumin
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie

ETAP 1:

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie
Szakszuka - etap duszenia warzyw na patelni

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i chwilę podsmażamy. Paprykę myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Kiełbaskę chorizo kroimy w plasterki i razem z papryką dodajemy na patelnię. Smażymy przez ok. 5-7 min. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone w kostkę dodajemy razem z passatą do smażących się warzyw. Całość dusimy do chwili kiedy pomidory się rozpadną doprawiając do smaku solą oraz pieprzem

ETAP 2:

Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanie
Szakszuka - etap smażenia jajek z warzywami

Kiedy pomidory się rozpadną i sos zacznie gęstnieć robimy dołki i wbijamy jajka.
Smażymy pod przykryciem do chwili kiedy jajka się zetną (żółtka powinny pozostać płynne).

ETAP 3:

Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Podajemy z bagietką, najlepiej prosto z patelni.