Sposób przygotowania:
Szakszuka przepis na idealne letnie śniadanieETAP 1:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i chwilę podsmażamy. Paprykę myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Kiełbaskę chorizo kroimy w plasterki i razem z papryką dodajemy na patelnię. Smażymy przez ok. 5-7 min. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pokrojone w kostkę dodajemy razem z passatą do smażących się warzyw. Całość dusimy do chwili kiedy pomidory się rozpadną doprawiając do smaku solą oraz pieprzem
ETAP 2:
Kiedy pomidory się rozpadną i sos zacznie gęstnieć robimy dołki i wbijamy jajka.
Smażymy pod przykryciem do chwili kiedy jajka się zetną (żółtka powinny pozostać płynne).
ETAP 3:
Gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Podajemy z bagietką, najlepiej prosto z patelni.