bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Leczo z cukinią i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczne i sycące danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Możemy je podać z ryżem lub z pieczywem .

Leczo z cukinią i kiełbasą

Składniki:

Leczo z cukinią i kiełbasą

 

 

  • 250 gram kiełbasy podwawelskiej

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

 

  • cukier,chilli

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinią i kiełbasą
Obraną cebulę,czosnek, drobno siekamy i przesmażamy na oleju.

Kiełbasę, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli.

Cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę.

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, zdejmujemy skórkę, pozbawiamy gniazd nasiennych,kroimy w kostkę i razem z papryką wrzucamy na patelnię.

Wszystko smażymy do momentu odparowania wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, chilli i cukrem. Dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Dusimy jeszcze przez kilka minut.