bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szałot

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kuchnia ślaska - moja szałot - dla reszty pozostałej polski to poprostu sałatka jarzynowa ;)

Szałot

Składniki:

Szałot

 

  • 6 ziymnioków niyłoszkrobanych uwarzonych, jak łostygnum łoszkrobac
  • 2 markwie
  • 1 piytruszka
  • 1/2 sylyra
  • 3 łogórki kiszune
  • 1/2 biksy groszku
  • sól, pieprz
  • pora łyzek majunyzu

Sposób przygotowania:

Szałot
Wszytkie warzywa uwarzic, łoszkrobac, pokroć, ciepnunć do gorka, wymiyszac, przyprawic, łomaścić majunyzym, wymiyszac i pojeść se i pomaszkiecić. :)
U mnie podane z piersia juz nie po ślasku bo całkiem inne klimaty a mianowicie, w srodku z mozarella, liskami bazyli i posmarowane czerwonym pesto, zawiniete, obtoczone w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażone na oleju.

Dla osób z problem zrozumienia polecam: http://fazi.friko.pl/SLOWNIKSLASKI.html#0