Sposób przygotowania:
Szałot śląski z Matjasem
Filety śledziowe korzenne a'la Matjas odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Obieramy ziemniaki i cebulę, kroimy ziemniaki w kosteczkę i wsypujemy je do dużej miski. Dodajemy do sałatki posiekanego śledzia oraz pieprz ziołowy. Mieszamy. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni do chwili, aż będzie chrupiący a tłuszcz się wytopi. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula lekko się przyrumieni dodajemy zawartość patelni do ziemniaków - mieszamy. Doprawiamy szałot solą (o ile trzeba) i pieprzem świeżo zmielonym do smaku. Przekładamy sałatkę do półmiska, dekorujemy pokrojonymi jajami i szczypiorem. Cząstki jajek oprószamy odrobiną soli i pieprzu.