Sposób przygotowania:
Wielkopolskie Szare Kluchy
Ziemniaki zetrzec na tarce, poprzez sciereczke badz sito, odcisnac nadmiar soku i odlozyc go. Do startych ziemniakow dodac jajka, make, 1 cebulke drobniutko posiekana oraz koperek i lyczeczke soli, ewentualnie odrobine pieprzu. Nastepnie odlac sok a powstala na dnie miseczki maczke dodac do startych ziemniakow. Nalezy pamietac aby ciasto nie bylo za rzadkie dlatego w razie potrzeby mozna dodac jeszcze maki. Mi wystarcza pol szklanki jednak zalezne jest to zapewne od rodzaju ziemniakow. Zagotowac w duzym garnku wode (3/4 garnka wody),posolic i dodac odrobine oleju. Na gotujaca sie wode wkladac kluski. Najwygodniej jest ciasto z deseczki poprzez lyzke wrzucac do wrzatku. Polecam zamaczac lyzke, wtedy ciasto sie nie klei do niej. Gotowac od momentu wyplyniecia ok. 7minut, od czasu do czasu zamieszac. Przekladac na sito i zahartowac.
Na patelni podsmazyc drobno pokrojony boczek badz kielbaske i dodac posiekana cebulke. Dodac na patelnie kluchy, wymieszac z boczkiem i smazyc jeszcze ok 7 minut.
Polecam podawane z kapusta kiszona.
Na patelni podsmazyc drobno pokrojony boczek badz kielbaske i dodac posiekana cebulke. Dodac na patelnie kluchy, wymieszac z boczkiem i smazyc jeszcze ok 7 minut.
Polecam podawane z kapusta kiszona.
Śliweczka