Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bób z cebulką i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje. Z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad.

Bób z cebulką i koperkiem

Składniki:

Bób z cebulką i koperkiem

Składniki:

  • pół kg świeżego bobu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • koperek świeży według uznania

Sposób przygotowania:

Bób z cebulką i koperkiem
1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.

3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy. Smacznego.  

Tagi:

bób warzywa