Sposób przygotowania:
Tradycyjne kluski śląskie
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy. Jeszcze ciepłe solimy i dodajemy masło, przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Przekładamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną cześć wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy jajka i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, na środku robimy palcem dziurkę.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, aż wypłyną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;)
Przekładamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną cześć wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Dodajemy jajka i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, na środku robimy palcem dziurkę.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, aż wypłyną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;)