gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 964]

Tradycyjne kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste i smaczne kluski śląskie, podajemy je z mięsami, sosami jak i samą podsmażoną cebulką. Polecam ;)

Tradycyjne kluski śląskie

Składniki:

Tradycyjne kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kluski śląskie
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy. Jeszcze ciepłe solimy i dodajemy masło, przeciskamy przez praskę. Studzimy.

Przekładamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną cześć wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Dodajemy jajka i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, na środku robimy palcem dziurkę.

Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, aż wypłyną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego ;) 

Tagi:

kluski