Sposób przygotowania:
Kluski na parze z borówkami
Sos borówkowy: Mrożone borówki gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby w połowie się rozpadały. Następnie dodajemy mrożonych borówek, 2 łyżeczki cukru i całość blenderujemy. Przelewamy do sosjerki.
Mleko lekko podgrzać tak aby było letnie wkruszamy drożdże oraz łyżeczkę mąki wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką na 20 minut. pozostałe sypkie skladniki wraz z jajkiem i letnim roztopionym maslem mieszamy ze sobą i dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy tak aby ciasto samo odchodziło nam od ręki. Przykryć ściereczka na 30 minut. Formować kluski i zostawić na tacy ok 15 min następnie gotować w garnku na parze.
Mleko lekko podgrzać tak aby było letnie wkruszamy drożdże oraz łyżeczkę mąki wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką na 20 minut. pozostałe sypkie skladniki wraz z jajkiem i letnim roztopionym maslem mieszamy ze sobą i dodajemy zaczyn.
Wyrabiamy tak aby ciasto samo odchodziło nam od ręki. Przykryć ściereczka na 30 minut. Formować kluski i zostawić na tacy ok 15 min następnie gotować w garnku na parze.