lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kluchy szare z kielbasą i twrogiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kochani po świętach trzeba zrobić coś smacznego szybkiego i innego bo znudziły się mięsa ciasta pasztety więc i mi też nie zostało do wyboru dużo. Zrobiłam kluchy szare .

Kluchy szare z kielbasą i twrogiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluchy szare z kielbasą i twrogiem

 

 

 

 

  • sól prowansalska do smaku

 

  • mąka tortowa typ 450 ( tyle aby zagęścić ziemniaki , cisto ma się nie rozpadać )

 

  • Dodatkowo twaróg z bloku 300 gram

 

  • kiełbasa na skwarki albo boczek 300 gram

Sposób przygotowania:

Kluchy szare z kielbasą i twrogiem
Mielimy ziemniaki , odcedzamy z wody. Dodajemy jajko sól, pieprz i mieszamy. Zagęszczamy mąką dałam 6 łyżek i było mało więc dodałam jeszcze trochę. Wstawiłam wodę w garnku w 5 litrowym i zagotowałam tak do polowy garnka wody żeby było. Na gotującą wodę wrzucałam kluski łyżką jedna deska to moja miarka na raz. Mieszamy kluch , kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy , że możemy wyjmować je na miskę. Po ugotowaniu i wyjęciu wszystkich kluch przecedzamy po zimną wodą kluchy nie będą klejące. smażymy kiełbaskę albo boczek dodajemy do kluch i posypujemy twarogiem takim na kg kupowanym najlepiej z bloku .Mieszamy kluchy z boczkiem twarogiem lub skwarkami i podajemy na ciepło.
Kluchy szare z kielbasą i twrogiem
Wstawiłam wodę w garnku w 5 litrowym i zagotowałam tak do polowy garnka wody żeby było. Na gotującą wodę wrzucałam kluski łyżką jedna deska to moja miarka na raz.