Sposób przygotowania:
Kluchy szare z kielbasą i twrogiem
Mielimy ziemniaki , odcedzamy z wody. Dodajemy jajko sól, pieprz i mieszamy. Zagęszczamy mąką dałam 6 łyżek i było mało więc dodałam jeszcze trochę. Wstawiłam wodę w garnku w 5 litrowym i zagotowałam tak do polowy garnka wody żeby było. Na gotującą wodę wrzucałam kluski łyżką jedna deska to moja miarka na raz. Mieszamy kluch , kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy , że możemy wyjmować je na miskę. Po ugotowaniu i wyjęciu wszystkich kluch przecedzamy po zimną wodą kluchy nie będą klejące. smażymy kiełbaskę albo boczek dodajemy do kluch i posypujemy twarogiem takim na kg kupowanym najlepiej z bloku .Mieszamy kluchy z boczkiem twarogiem lub skwarkami i podajemy na ciepło.
marietta
lalunia
Masz rację uwielbiam te kluchy bo można je podać z różnymi przystawkami nawet bigosem .
kołczu
lalunia
Podsmażone na drugi dzień kluchy są jeszcze lepsze .
Maljoaata
Ja nie odlewam wody z ziemniakow i nie dodaje jajka, za to dodaje tyle maki aby w trakcie wrzucania do wody nie rozlatywaly sie. Uzywam do okraszenia tylko podsmazonego boczku z cebula i oczywiscie pokruszony bialy ser. PYCHA !!!!
Nie ma dla mnie lepszego dania.
Bardzo polecam
lalunia
Masz rację różnie nazywają te kluchy i można je robić na różne sposoby mówię dodatkach :) ja dzisiaj robię z boczkiem i serem