Sposób przygotowania:
Szare kluchy z kapustą
Ziemniaki wybieram okazy duże, obieram, myję i ścieram na tarce o oczkach średnich. Można to zrobić robotem jak ktoś ma taką funkcję. Masę przekładam na sitko i odcedzam. Można przez gazę wycisnąć nadmiar wody. Osad który zostanie z odsączonej wody to mączka ziemniaczana i można ją dodać do klusek. Do masy dodaję jajko,sól mąkę pszenną i ziemniaczaną, i wyrabiam dosyć gęste ciasto. W garnku dużym zagotowuję wodę. Nakładam na pokrywkę ciasto i łyżką odrywam małe kawałki na wrzątek. Gotuję około 3 minuty, kluski muszą wypłynąć na wierzch i jeszcze chwile być podgotowane. Ugotowane wyjmuje łyżka cedzakową. Polewam stopionymi skwarkami z boczku i podaję z ugotowaną kiszoną kapustą.