kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Szarlotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Prosta i pyszna szarlkotka dla jabluszkowych zjadaczy.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 1 kg twardych jabłek
  • 35 dkg mąki
  • 25 dkg tłuszczu
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg cukru
  • cukier waniliowy, cynamon, rodzynki
  • szczypta soli, aromat

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę i proszek do pieczenia posiekać z tłuszczem, żółtkami i aromatem. Dodać szczyptę soli, zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarnika a resztę do lodówki. Po 30 min ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, na nim ułożyć pokrojone na kawalki jabłka, dodać rodzynki i posypać cynamonem z cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, uzyskana pianą przykryć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarnika. Piec w 180 st C przez ok. 45 minut.