jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Szarlotka aromatyczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka aromatyczna z dodatkiem rodzynek i jabłek i skórki pomarańczy, smakuje wyśmienicie !

Szarlotka aromatyczna

Składniki:

Szarlotka aromatyczna

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 kostki (16dag) masła lub masła roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko
  • dobrze wysmażony mus jabłkowy lub jabłkowe konfitury
  • filiżanka rodzynek
  • 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
  • gruby cukier kryształ do posypania ciasta
  • 2 łyżeczki tartej bułki
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Szarlotka aromatyczna
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i rozdrobniony tłuszcz siekamy w malakserze, dodajemy żółtko. Gdy składniki dokładnie sie połączą, formujemy z ciasta kulę, owijamy w folie i wkładamy na 30min do lodówki . Wychłodzone 2/3 ciasta kroimy w cienkie plastry, wykładamy spód i boki przygotowanej średniej wielkości tortownicy, miejsca łączenia plastrów zgniatamy czubkami palców, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200stopni C piekarnika, aż sie lekko zrumieni. Lekko przechłodzone ciasto posypujemy łyżeczką tartej bułki, nakładamy warstwę jabłek z rodzynkami i smażoną pomarańczową skórką, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy cukrem kryształem i ponownie wstawiamy do piekarnika, nastawionego na temp. 160stopni C. pieczemy 20-25min, aż wierzch sie zrumieni a boki będą lekko odstawać od formy. Podajemy na gorąco lub na zimo.