Sposób przygotowania:
Szarlotka aromatyczna
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i rozdrobniony tłuszcz siekamy w malakserze, dodajemy żółtko. Gdy składniki dokładnie sie połączą, formujemy z ciasta kulę, owijamy w folie i wkładamy na 30min do lodówki . Wychłodzone 2/3 ciasta kroimy w cienkie plastry, wykładamy spód i boki przygotowanej średniej wielkości tortownicy, miejsca łączenia plastrów zgniatamy czubkami palców, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200stopni C piekarnika, aż sie lekko zrumieni. Lekko przechłodzone ciasto posypujemy łyżeczką tartej bułki, nakładamy warstwę jabłek z rodzynkami i smażoną pomarańczową skórką, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy cukrem kryształem i ponownie wstawiamy do piekarnika, nastawionego na temp. 160stopni C. pieczemy 20-25min, aż wierzch sie zrumieni a boki będą lekko odstawać od formy. Podajemy na gorąco lub na zimo.