Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Szarlotka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka niby zwyczajna ale ten dodatek cytrynowy czyni ją niepowtarzalną. Zachwyci nawet najwybredniejszego.

Szarlotka cytrynowa

Składniki:

Szarlotka cytrynowa

na kruche

  • margaryna250g
  • mąka 3 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • jaja 3 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka starta z 1 cytryny

nadzienie

Sposób przygotowania:

Szarlotka cytrynowa

etap 1

Szarlotka cytrynowa
Jabłka pokrojone w kostkę i posypane cynamonem

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Następnie dodać odrobinę wody i dusić do miękkości. Odkryć i gotować, aż woda odparuje, dodać cukru wg uznania.

etap 2

Szarlotka cytrynowa
ciasto po wyłożeniu blachy należy nakłuć za pomocą widelca

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do brytfanki i po nakłuwać widelcem, Podpiec do zrumienienia

etap 3

Szarlotka cytrynowa
Dzięki kratce ciasto nie tylko świetnie smakuje ale i ładnie wygląda

Chłodne jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Z drugiego ciasta zrobić kratkę. Posmarować kratkę białkiem. Piec 190*C 30 min.