SUPERPRZEPIS

Szarlotka na kruchym imbirowym cieście

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście Więcej zdjęć (5)

Pyszna, a do tego bardzo aromatyczna szarlotka. Doskonały dodatek do popołudniowej do kawy lub herbaty.

Składniki:

Szarlotka na kruchym imbirowym cieście

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Masa jabłkowa:

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Odkładamy dwa duże jabłka, które kroimy na średniej wielkości kostkę. Pozostałe jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy do garnka i przesmażamy aż sok odparuje, a masa zgęstnieje. Na około 5 minut przed końcem smażenia do garnka z masą jabłkową dodajemy cynamon, cukier ( ilość zależy od tego jak słodkie były jabłka) oraz pokrojone w kostkę owoce i przez 5 minut jeszcze smażymy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia.



Ciasto:

Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno blachy (u mnie kwadratowa tortownica) Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto się podpiekło.

Po 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i przekładamy na nie masę jabłkową. Na masę nakładamy rozwałkowane i pocięta na paski odstawione wcześniej ciasto. Tworzymy z niego kratkę.Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st.

Gotową i ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do ostygnięcia.





Ciasto piekłam dla koleżanki i nie mogłam go pokroić i zrobić mu zdjęcia w przekroju. 
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Jabłka dokładnie myjemy obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Na 5 minut przed końcem smażenia dodajemy cukier cynamon i pokrojone w kostkę jabłka
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Z pozostawionego ciasta robimy na wierzchu kratkę