Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym imbirowym cieście
Masa jabłkowa:
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Odkładamy dwa duże jabłka, które kroimy na średniej wielkości kostkę. Pozostałe jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy do garnka i przesmażamy aż sok odparuje, a masa zgęstnieje. Na około 5 minut przed końcem smażenia do garnka z masą jabłkową dodajemy cynamon, cukier ( ilość zależy od tego jak słodkie były jabłka) oraz pokrojone w kostkę owoce i przez 5 minut jeszcze smażymy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno blachy (u mnie kwadratowa tortownica) Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto się podpiekło.
Po 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i przekładamy na nie masę jabłkową. Na masę nakładamy rozwałkowane i pocięta na paski odstawione wcześniej ciasto. Tworzymy z niego kratkę.Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st.
Gotową i ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto piekłam dla koleżanki i nie mogłam go pokroić i zrobić mu zdjęcia w przekroju.
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Odkładamy dwa duże jabłka, które kroimy na średniej wielkości kostkę. Pozostałe jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy do garnka i przesmażamy aż sok odparuje, a masa zgęstnieje. Na około 5 minut przed końcem smażenia do garnka z masą jabłkową dodajemy cynamon, cukier ( ilość zależy od tego jak słodkie były jabłka) oraz pokrojone w kostkę owoce i przez 5 minut jeszcze smażymy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dno blachy (u mnie kwadratowa tortownica) Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto się podpiekło.
Po 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i przekładamy na nie masę jabłkową. Na masę nakładamy rozwałkowane i pocięta na paski odstawione wcześniej ciasto. Tworzymy z niego kratkę.Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st.
Gotową i ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto piekłam dla koleżanki i nie mogłam go pokroić i zrobić mu zdjęcia w przekroju.
Ewa
misia5
Dziękuję:)