Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami
Obrane, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy je z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Następnie odstawiamy, by przestygła.
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce). Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Na nie wykładamy ubite na sztywną pianę białka z dodatkiem cukru pudru. Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Podajemy dobrze ostudzony.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36.
Na blat przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich żółtka, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę dobrze schłodzone masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 i wstawiamy do zamrażarki (ułatwi to nam ścieranie na tarce). Resztę ciasta rozwałkowujemy na kształt dna formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 190 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe ale nie gorące jabłka.
Na nie wykładamy ubite na sztywną pianę białka z dodatkiem cukru pudru. Na samą górę ścieramy schładzane w zamrażarce ciasto.
Pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Podajemy dobrze ostudzony.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25/36.
Domina
misia5