eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szarlotka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam szarlotkę na kruchym cieście. Jabłka podsmażyłam na maśle z cukrem z dodatkiem lasek cynamonu.

Szarlotka Eli

Składniki:

Szarlotka Eli

ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki lodowatej wody

jabłka

dodatkowo

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka Eli

przygotowanie ciasta

Szarlotka Eli
Do przesianej mąki dodać rozgniecione żółtka, jajko i cukier.

Do miski przesiać mąkę. Do mąki dodać cukier, rozgniecione żółtka i jajko.

przygotowanie ciasta cd

Szarlotka Eli
Zagnieść szybko ciasto i schładzać w lodówce przez godzinę.

Do składników w misce zetrzeć schłodzone masło i dodać lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

przygotowanie jabłek

Szarlotka Eli
Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki.

Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry.

przygotowanie jabłek cd

Szarlotka Eli
Jabłka z cukrem i cynamonem usmażyć na maśle.

W rondlu roztopić masło, dodać cukier i chwilę smażyć. Do rondla włożyć laski cynamonu i jabłka. Smażyć chwilę razem i ostudzić.

przygotowanie szarlotki

Szarlotka Eli

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 60 % i 40 %. Większy kawałek rozwałkować i wylepić formę do tarty z wyjmowanym dnem.

przygotowanie szarlotki cd

Szarlotka Eli

Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka.

przygotowanie szarlotki cd

Szarlotka Eli

Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto naciąć na krzyż na środku. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec około 35 - 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!