Sposób przygotowania:
Szarlotka Eliprzygotowanie ciasta

Do miski przesiać mąkę. Do mąki dodać cukier, rozgniecione żółtka i jajko.
przygotowanie ciasta cd

Do składników w misce zetrzeć schłodzone masło i dodać lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
przygotowanie jabłek

Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry.
przygotowanie jabłek cd

W rondlu roztopić masło, dodać cukier i chwilę smażyć. Do rondla włożyć laski cynamonu i jabłka. Smażyć chwilę razem i ostudzić.
przygotowanie szarlotki

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 60 % i 40 %. Większy kawałek rozwałkować i wylepić formę do tarty z wyjmowanym dnem.
przygotowanie szarlotki cd

Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka.
przygotowanie szarlotki cd

Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto naciąć na krzyż na środku. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec około 35 - 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
biedroneczki