zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Sypana szarlotka z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sypaną szarlotkę znam od dawna ale jakoś nie miałam okazji jeszcze jej piec. Oglądając jeden z programów w telewizji, w którym pieczono własnie tę szarlotkę postanowiłam w końcu się z nią zmierzyć.

Sypana szarlotka z bitą śmietaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sypana szarlotka z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka z bitą śmietaną
Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.

Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cynamon i wymieszać.

Blachę ( tortownicę ) o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( dno ) a dookoła posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Do tortownicy wsypać połowę suchych składników, na to wyłożyć jabłka i wysypać resztę suchych składników.

Na wierzchu rozłożyć pokrojone masło.

Szarlotkę piec godzinę w 180 stopniach.

Potem ją wystudzić, ubić śmietanę i wyłożyć ją na szarlotce.

Smacznego.
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
na dno blaszki wysypać połowę suchej masy
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
na suchej masie rozłożyć starte jabłka .
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
potem wysypac drugą połowę suchej masy na te jabłka
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
na koniec na suchej masie rozłożyć pokrojone masło
Sypana szarlotka z bitą śmietaną
upiec szarlotkę i gdy wystygnie dodać bitą śmietanę