Sposób przygotowania:
Szarlotka pod truskawkową pierzynką
Mąkę, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia,żółtka oraz masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto dzielimy na dwie części. Większą cześć rozwałkowujemy i układamy w prostokątnej blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Umieszczamy kawałki jabłek w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy wodę oraz cukier. Zagotowujemy i dusimy około 15 minut. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się mąki. Zdejmujemy z ognia. studzimy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier w trakcie miksowania. Do ubitych białek dodajemy kisiel truskawkowy i mąkę ziemniaczaną.
Na ciasto kruche układamy wystudzone jabłka oraz pianę. Na pianie ścieramy na tarce pozostałą cześć ciasta kruchego. Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki. Umieszczamy kawałki jabłek w dużym garnku o grubym dnie. Dodajemy wodę oraz cukier. Zagotowujemy i dusimy około 15 minut. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się mąki. Zdejmujemy z ognia. studzimy.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier w trakcie miksowania. Do ubitych białek dodajemy kisiel truskawkowy i mąkę ziemniaczaną.
Na ciasto kruche układamy wystudzone jabłka oraz pianę. Na pianie ścieramy na tarce pozostałą cześć ciasta kruchego. Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.