Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana pod orzechową pierzynką
1. Jabłka obrałam, umyłam i starłam razem ze skórką na grubych oczkach. Wymieszałam z cynamonem i dodałam sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać garść rodzynek.
2. Orzechy zmieliłam.
3. Make kaszkę, cukier i proszek do pieczenia połączyłam w misce.
4. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Najpierw wyłożyłam 1/3 sypkiej mieszanki, wykładając ją równa warstwą na dno, ale nie ubijając!
5. Następnie wyłożyłam połowę startych jabłek (nie ubijałam), na to znów 1/3 sypkiej mieszanki i na to resztę jabłek.
6. Resztę suchej mieszanki wymieszałam ze zmielonymi orzechami i przykryłam tym jabłka.
7. Twarde masło (ja włożyłam do zamrażalnika, chwilę przed tym jak zabrałam się za szarlotkę) starłam na grubych oczkach i pomagając sobie widelcem, rozłożyłam wiórki maślane równo na powierzchni szarlotki.
8. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a potem jeszcze 5 minut w termoobiegu.
9. Szarlotka jest najlepsza, kiedy całkowicie wystygnie.
2. Orzechy zmieliłam.
3. Make kaszkę, cukier i proszek do pieczenia połączyłam w misce.
4. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Najpierw wyłożyłam 1/3 sypkiej mieszanki, wykładając ją równa warstwą na dno, ale nie ubijając!
5. Następnie wyłożyłam połowę startych jabłek (nie ubijałam), na to znów 1/3 sypkiej mieszanki i na to resztę jabłek.
6. Resztę suchej mieszanki wymieszałam ze zmielonymi orzechami i przykryłam tym jabłka.
7. Twarde masło (ja włożyłam do zamrażalnika, chwilę przed tym jak zabrałam się za szarlotkę) starłam na grubych oczkach i pomagając sobie widelcem, rozłożyłam wiórki maślane równo na powierzchni szarlotki.
8. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a potem jeszcze 5 minut w termoobiegu.
9. Szarlotka jest najlepsza, kiedy całkowicie wystygnie.
SylaUla
zbysiowa
haniakson
extramirek
haniakson