SUPERPRZEPIS

Szarlotka sypana pod orzechową pierzynką

  • 5
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szarlotka sypana pod orzechową pierzynką Więcej zdjęć (9)

Pyszna, prosta w wykonaniu i niebanalna szarlotka. Przykryta maślano-orzechową pierzynką zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jabłka, kaszka manna i orzechy - pokochają ja dzieci i zachwycą się dorośli!

Składniki:

Szarlotka sypana pod orzechową pierzynką

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 1,5 szklanki kaszki manny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • 250g niesolonego masła
  • olej do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana pod orzechową pierzynką
1. Jabłka obrałam, umyłam i starłam razem ze skórką na grubych oczkach. Wymieszałam z cynamonem i dodałam sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać garść rodzynek.

2. Orzechy zmieliłam.

3. Make kaszkę, cukier i proszek do pieczenia połączyłam w misce.

4. Formę do pieczenia wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Najpierw wyłożyłam 1/3 sypkiej mieszanki, wykładając ją równa warstwą na dno, ale nie ubijając!

5. Następnie wyłożyłam połowę startych jabłek (nie ubijałam), na to znów 1/3 sypkiej mieszanki i na to resztę jabłek.

6. Resztę suchej mieszanki wymieszałam ze zmielonymi orzechami i przykryłam tym jabłka.

7. Twarde masło (ja włożyłam do zamrażalnika, chwilę przed tym jak zabrałam się za szarlotkę) starłam na grubych oczkach i pomagając sobie widelcem, rozłożyłam wiórki maślane równo na powierzchni szarlotki.

8. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a potem jeszcze 5 minut w termoobiegu.

9. Szarlotka jest najlepsza, kiedy całkowicie wystygnie. 
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Strate jabłka mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Orzechy mielimy w mlynku i dodajemy do ostatniej porcji mieszanki sypkiej.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Mieszankę sypką i starte jabłka wykładamy warstwami na blaszkę.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Ostania porcja mieszanki sypkiej z orzechami przykrywa cale ciasto.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Na wierch wykladamy piórka masła.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka sypana pod orzechowa pierzynką
Szarlotka wygląda apetycznie i wspaniale smakuje.