Sposób przygotowania:
Szarlotka na ciepło z lodamiZagniatanie ciasta:
Mąki, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać do miski. Dodać startą na grubej tarce margarynę, cukier waniliowy i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Owinąć folią spożywczą. Włożyć na chwilę do zamrażalki.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
1 część zmrożonego ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru soku. Odciśnięte jabłka wymieszać z cukrem, bakaliami i cynamonem. Wyłożyć na starte ciasto w brytfance.
Etap końcowy:
Na warstwę jabłek ścieramy 2 część zmrożonego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.
Pieczenie ciasta:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kroimy w kwadraciki lub trójkąty i podajemy na ciepło z gałką lodów. Dekorujemy listkami mięty, płatkami czekoladowymi i bakaliami.