Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka na ciepło z lodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna szarlotka z dodatkiem bakalii posypana cukrem pudrem podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

Szarlotka na ciepło z lodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka na ciepło z lodami

na ciasto:

  • 2 szkl .mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5-6 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na nadzienie:

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta
  • lody np. waniliowe
  • listki mięty do dekoracji
  • płatki czekoladowe i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka na ciepło z lodami

Zagniatanie ciasta:

Szarlotka na ciepło z lodami
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 2 części

Mąki, proszek do pieczenia, cukier puder przesiać do miski. Dodać startą na grubej tarce margarynę, cukier waniliowy i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Owinąć folią spożywczą. Włożyć na chwilę do zamrażalki.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Szarlotka na ciepło z lodami
Przygotowane jabłka wyłożyć równą warstwą na starte ciasto

1 część zmrożonego ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru soku. Odciśnięte jabłka wymieszać z cukrem, bakaliami i cynamonem. Wyłożyć na starte ciasto w brytfance.

Etap końcowy:

Szarlotka na ciepło z lodami
Na warstwę jabłek ścieramy 2 część zmrożonego ciasta

Na warstwę jabłek ścieramy 2 część zmrożonego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.

Pieczenie ciasta:

Szarlotka na ciepło z lodami
Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 55-60 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Kroimy w kwadraciki lub trójkąty i podajemy na ciepło z gałką lodów. Dekorujemy listkami mięty, płatkami czekoladowymi i bakaliami.