Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście z lodami
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię rzucam łyżkę masełka, dodaję łyżkę cukry i dwie łyżeczki cynamonu, wszystko prażę na małym ogniu 20minut, pod koniec dodaję agrestową galaretkę, by ściągnęła wodę.
Do mąki dodaję cukier, masło, żółtka, łyżeczkę proszku, wszystko razem wyrabiam. Ciasto dzielę na nierówne połowy- 1/3 na kruszonkę.
Następne 2/3 ciasta wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wykładam na nią ciasto, następnie jabłka, a na koniec kruszonkę. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut, podaję z lodami. Smacznego!
Do mąki dodaję cukier, masło, żółtka, łyżeczkę proszku, wszystko razem wyrabiam. Ciasto dzielę na nierówne połowy- 1/3 na kruszonkę.
Następne 2/3 ciasta wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wykładam na nią ciasto, następnie jabłka, a na koniec kruszonkę. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut, podaję z lodami. Smacznego!