Sposób przygotowania:
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję 2 łyżki cukru, dodaję jabłka i dwie łyżeczki cynamonu, wszystko razem podsmażam i czekam aż cukier się dokładnie skarmelizuje, pod koniec gotowania dodaję galeretke owocową, by ściągnęła wodę. Odstawiam do ostygnięcia.
Do miski wsypuję wzystkie składniki na ciasto, oprócz śmietany, dokładnie i szybko zagniatam. Następnie odrywam od ciasta 1/4 i wstawiam na chwilę do lodówki.
Ciasto, które zostało wyrabiam jeszcze z 2 łyżkami śmietany, wykładam do formy wysmarowanej masłem i opruszoną bułką tartą, nastepnia wykładam jabłka i kruszonkę.
Piekę przez 50 minut w 170 stopniach, najlepiej podać z sosem czkoladowym, bądż lodami, smacznego!
Do miski wsypuję wzystkie składniki na ciasto, oprócz śmietany, dokładnie i szybko zagniatam. Następnie odrywam od ciasta 1/4 i wstawiam na chwilę do lodówki.
Ciasto, które zostało wyrabiam jeszcze z 2 łyżkami śmietany, wykładam do formy wysmarowanej masłem i opruszoną bułką tartą, nastepnia wykładam jabłka i kruszonkę.
Piekę przez 50 minut w 170 stopniach, najlepiej podać z sosem czkoladowym, bądż lodami, smacznego!