donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szarlotka to pyszny deser, jeszcze podana na ciepło z sosem czekoladowym to idealny pomysł na poprawę humoru!:)

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

masa jabłkowa

ciasto

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram masła
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Jabłka obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wsypuję 2 łyżki cukru, dodaję jabłka i dwie łyżeczki cynamonu, wszystko razem podsmażam i czekam aż cukier się dokładnie skarmelizuje, pod koniec gotowania dodaję galeretke owocową, by ściągnęła wodę. Odstawiam do ostygnięcia.

Do miski wsypuję wzystkie składniki na ciasto, oprócz śmietany, dokładnie i szybko zagniatam. Następnie odrywam od ciasta 1/4 i wstawiam na chwilę do lodówki.

Ciasto, które zostało wyrabiam jeszcze z 2 łyżkami śmietany, wykładam do formy wysmarowanej masłem i opruszoną bułką tartą, nastepnia wykładam jabłka i kruszonkę.

Piekę przez 50 minut w 170 stopniach, najlepiej podać z sosem czkoladowym, bądż lodami, smacznego! 
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Pokrojone i obrane jabłka smażę na łyżce masła, dodaję cukier i cynamon, na koniec wsypuje galaretkę.
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrabiam.
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Oddzielam 1/4, nasze 3/4 ciasta wyrabiam jeszcze z 2 łyżkami śmietany
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Forme wysmarowaną i obsypaną bułką wykładam ciastem ze śmietaną, wykladam jabłka i kruszonkę, piekę.

Tagi:

szarlotka