Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Znudziła mi się tradycyjna szarlotka z cynamonem. Zmodyfikowałam przepis i upiekłam szarlotkę o smaku malinowym. Podałam na ciepło z lodami o smaku śmietankowo-malinowym z dodatkiem sosu malinowego. Wyszło pysznie.

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami

Składniki:

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami

Na ciasto:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie jabłkowe:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny

Na piankę malinową:

  • 5 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 budynie o smaku malinowym bez cukru

Dodatkowo:

  • lody o smaku śmietankowo-malinowym
  • polewa o smaku malinowym
  • cukier puder do potrzepania ciasta
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami

Przygotowanie ciasta:

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami
Przygotowaną 1 częścią ciasta wylepiamy blaszkę

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. 1 częścią ciasta wyłożyć przygotowaną o tradycyjnych wymiarach blaszkę(wyłożoną papierem do pieczenia ciast) a 2 część ciasta włożyć na chwilkę do zamrażalki.

Nakłuć widelcem ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i podpiec na złoto przez ok.15-20 min.

Przygotowanie jabłek:

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami
Obrane jabłka szatkujemy i mieszamy z suchą galaretką malinową

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozdrobnić poprzez starcie jabłek na szatkownicy.

Poszatkowane jabłka wymieszać z sokiem z cytryny,cukrem i suchą galaretką w proszku.

Przygotowanie pianki malinowej:

Białka ubić na sztywno,ciągle ubijając mikserem wsypywać małymi porcjami cukier. Na końcu wymieszać z budyniami w proszku.

Etap końcowy :

Szarlotka malinowa na ciepło z lodami
Po lekkim przestudzeniu wyciągamy z blaszki i posypujemy cukrem pudrem

Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną.Wykładamy równo jabłka.Na jabłka wykładamy równą warstwę pianki malinowej.Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki wyciągnięte ciasto z zamrażalki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz.

Po lekkim przestudzeniu wyciągamy ciasto delikatnie z blaszki. Posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. Następnie porcjujemy i podajemy z gałką lodów i polewą malinową. Ozdabiamy listkami melisy.