Sposób przygotowania:
Szarlotka malinowa na ciepło z lodamiPrzygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Posiekać z masłem,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. 1 częścią ciasta wyłożyć przygotowaną o tradycyjnych wymiarach blaszkę(wyłożoną papierem do pieczenia ciast) a 2 część ciasta włożyć na chwilkę do zamrażalki.
Nakłuć widelcem ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i podpiec na złoto przez ok.15-20 min.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozdrobnić poprzez starcie jabłek na szatkownicy.
Poszatkowane jabłka wymieszać z sokiem z cytryny,cukrem i suchą galaretką w proszku.
Przygotowanie pianki malinowej:
Białka ubić na sztywno,ciągle ubijając mikserem wsypywać małymi porcjami cukier. Na końcu wymieszać z budyniami w proszku.
Etap końcowy :
Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną.Wykładamy równo jabłka.Na jabłka wykładamy równą warstwę pianki malinowej.Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki wyciągnięte ciasto z zamrażalki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz.
Po lekkim przestudzeniu wyciągamy ciasto delikatnie z blaszki. Posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. Następnie porcjujemy i podajemy z gałką lodów i polewą malinową. Ozdabiamy listkami melisy.