iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłecznik na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna prosta i bardzo krucha szarlotka. Wspaniale smakuje na ciepło podana z lodami i bita śmietana . Polecam na deser.

Jabłecznik na ciepło

Składniki:

Jabłecznik na ciepło

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 4 żółtka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na ciepło
Na stolnicę wsypujemy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. lekko mieszamy. Dodajemy posiekane masła. Wyrabiamy ręki tworząc drobne kuleczki z mąki i masła. Wbijamy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kule , wstawiamy do lodówki na ok 40 min. Kulę przekrawamy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , dodajemy sok z cytryny odrobinę cynamonu. Mieszamy. Nakładamy jabłka na podpieczony spód. Drugie ciasto rozwałkowujemy układamy na jabłkach . Nakłuwamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 40 min.